Vrijwel iedere GPS-rijder kent de problemen met het uitwisselen van routes. Je krijgt allemaal dezelfde route (via mail of internet), maar de kans bestaat dat je ten opzichte van een andere motorrijder een iets andere route rijdt. We hebben het er al vaak gehad over oorzaken en oplossingen, maar ik ben de afgelopen zomer dé oplossing tegengekomen.

Namelijk uitwisseling van routes op basis van tracks met een geweldig hulpmiddel: de JaVaWa RTW Tool. Met deze tool kun je routes gemaakt in Mapsource, omzetten naar tracks. Die tracks stuur je naar je Zümo en het toestel maakt er zelf een route van. Het voordeel is dat herberekenen overbodig word en je hebt geen hinderlijke viapunten meer.

Naast het omzetten naar tracks kun je de RTW Tool ook gebruiken om routes te unflaggen en plaatsing van viapunten te corrigeren. Het programma kun je gratis downloaden op www.javawa.nl Voor de Basecamp gebruikers is het nog makkelijker, binnen het programma is er de mogelijkheid om routes om te zetten naar tracks. De routes waar we normaal meewerken zijn routes met viapunten. Hierbij word de route tussen de viapunten berekend op basis van de geladen kaart (kaartversie) en is afhankelijk van routeringsinstellingen.

Bijvoorbeeld kortste/snelste, maar ook de aangevinkte “te vermijden” instellingen zijn van invloed op de route. Dat levert nogal eens gestoei op, zowel in Mapsource en Basecamp als in het toestel. Een track (spoor) is een ander format en staat helemaal los van de kaart. Hij bestaat uit een heleboel puntjes die door een rechte lijn met elkaar zijn verbonden.

De puntjes staan zo dicht op elkaar dat je niet eens ziet dat het rechte lijnen zijn. De track lijkt de weg te volgen. Doordat een track los staat van de kaart kan deze ook geen routeaanwijzingen geven. Hij weet immers niet of een haakse bocht naar rechts gewoon een bocht is of een afslag. Dat is wel een nadeel, het blijft dus opletten. Het los staan van de kaart heeft ook een voordeel: de route kan zelfs gaan over wegen die niet op de kaart staan of die jouw kaartversie niet kent. Wijkt de track duidelijk van de kaart af, dan houd de Zümo de track aan en krijg je een stukje off-road route. Bij off-road krijg je geen aanwijzingen, waar de route over de normale weg loopt wel. En daarmee is de track weer een gewone route geworden.

Belangrijk verschil met een normale route is dat een route op basis van een track geen viapunten kent. Dat is een heel belangrijk voordeel: er liggen dus geen viapunten op de weg, ze worden niet uitgesproken en je hebt geen “vlaggetjes”in beeld en je volgt toch de juiste weg. MAAARRR…..wel een waarschuwing: Als we of jij op basis van track gaan werken, moet automatisch herberekenen in het toestel uitstaan. De route kent namelijk nog maar 1 viapunt en dat is het eindpunt. Wijk je onderweg van de route af dan wordt er meteen herberekend naar het eindpunt. En doordat er geen viapunten meer zijn, kan het toestel de oorspronkelijk beoogde route niet meer achterhalen. En pas op: als je tegen de route inrijdt gaat de Zümo toch lekker herberekenen en dat gaat zo als hierboven gemeld, niet goed komen. Is je aankomsttijd ineens uren eerder, is de kans groot dat het toestel zich heeft herberekend. Oplossing: even de route stopzetten en weer opnieuw ophalen.

Hoe gaat het in z’n werk? Om te beginnen pak ik een route van internet of ik haal een toegestuurde route uit mijn e-mail box. Ik doe daar helemaal niets mee, dat kunnen meesten van ons wel. Geen herberekenen, niet kopiëren, niet unflaggen, geen viapunten toevoegen. Niets van dat ingewikkelde gedoe!!

Het enige dat ik doe, is de route opslaan op een plek waar ik het later weer kan vinden. In mijn geval in een mapje die ik RTW map heb genoemd. Ik open de RTW Tool op het bureaublad en ga als volgt te werk:

  • Kies open bestand.
  • Daarna zoek je de route op en kies voor openen.
  • De route selecteren
  • Aangeven dat je ze uit wilt voeren als track
  • Druk op converteren
  • Selecteer de map waarin je de rit wilt opslaan en kies voor openen
  • Daarna kies je voor opslaan

Nu hebben we van de route een track gemaakt. Het versturen van de track naar het toestel doe je als volgt. Je opent de route in Mapsource of Basecamp. Daarna koppel je de Garmin met het kabeltje aan de computer. Even wachten totdat de pc de Zümo herkent voordat je track naar het toestel verzendt.  Er moet dus een vinkje voor tracks staan
Na het verzenden koppel je het toestel veilig los van de computer, de Garmin geeft zelf aan dat ie wat nieuws ontvangen heeft. Druk op OK en de route word berekend en na rekenen krijg je de melding “Data succesvol geïmporteerd”. En na het ophalen van de route krijg je een route in beeld zonder vlaggetjes. Klaar om te rijden zonder dat je ingewikkelde toeren hebt moeten uithalen!!

Ervaren gebruikers kunnen het bestandje rechtstreeks in de GPX  map op het SD-kaartje zetten. Dan is Mapsource of Basecamp niet eens meer nodig om routes in de Zümo te zetten.

Veel succes